Říká se, že se k nám Rulandské modré neboli Pinot Noir dostalo už ve 14. století za doby vlády Karla IV. Pravost této informace se ale nikdy nepodařilo prokázat.
Barva vína je obvykle světle rubínová, u starších nazrálejších vín se pak objevují cihlové odlesky.
Vůně vína je velmi elegantní, příjemná, ovocitá, s tóny připomínající lesní ovoce, jako jsou ostružiny, maliny a jahody. Také se často objevují tóny peckového ovoce. U starších vyzrálejších vín najdeme také tóny kůže, kouře nebo také sušených švestek a povidel.
Chuť vína je opět elegantní, bohatá, ale zároveň jemná. U mladých vín se objevuje pikantní kyselinka, která se stářím zjemní.
Víno a jídlo Rulandy jsou úžasná vína, která se skvěle hodí takřka ke každému pokrmu. Vyzkoušejte je především s pečeným masem a k pernaté zvěřině. Vynikající je také v kombinaci s jehněčím nebo skopovým. Ovšem pokud chcete k vínu jen tak něco přikusovat, vyzkoušejte širokou škálu sýrů s ušlechtilou bílou plísní nebo také polotvrdé sýry.