Pálava

admin

Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau.

Barva vína bývá obvykle zlatavě žlutá.

Vůně vína obsahuje dominantně tóny jednoho z rodičů – Tramínu červeného – růže, koření, exotické ovoce a výrazné květinové tóny třeba po vanilce.

Chuť vína je krásně aromatická, svěží a příjemně dlouhá.

Víno a jídlo Suchá Pálava se skvěle snoubí s kořenitějšími a pikantnějšími úpravami bílých mas a ryb. Sladší verze Pálavy pak skvěle ladí s ušlechtilými sýry s modrou plísní nebo s ovocnými dezerty.

Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.